Pàgines

dijous, 27 de juny del 2013

Pastissets de tonyina

Avui no sabia què preparar per dinar i he fet una cerca per Internet. Al web Petit Chef he trobat una recepta de pastís de tonyina que he adaptat a la meva manera:

Ingredients (2 p):
- 1 llauna de tonyina de 275 g
- 2 ous
- 2 cullerades de tomàquet triturat
- mitja ceba petita
- mitja pastanaga petita
- 1 gra d'all
- mig pebrot verd
- 100 ml de llet
- 50 g de formatge ratllat (que es fongui: emmental, mozzarella...)
- mitja culleradeta de Maizena
- sal, pebre (millor si és blanc, jo l'hi vaig posar negre) i julivert
- oli d'oliva
- mantega


Preparació:
1. Tallem a quadradets ben petits la ceba, l'all, la pastanaga i el pebrot, i els sofregim amb una miqueta d'oli en una paella. Quan la ceba estigui transparent, hi afegim el tomàquet triturat, sal, pebre i julivert. Abaixem el foc i ho deixem coure fins que el tomàquet sigui més espès.
2. Mentrestant, en un bol dissolem la Maicena amb la llet. Hi afegim els ous batuts, la tonyina escorreguda i el formatge ratllat. Per últim, hi afegim el sofregit.
3. Untem quatre flameres amb mantega i hi aboquem la barreja, i ho posem al forn, al bany maria, a 180º uns 20 minuts. Abans de treure els pastissets, podem comprovar si estan cuits punxant-los amb un escuradents.
4. Ho deixem refredar a la nevera, ho desemmotllem i ho servim acompanyat d'enciam tallat a juliana i salsa rosa. Com que la textura queda cremosa, també es pot acompanyar de llesques de pa o torradetes per untar.

Si ho fem per a 4 persones o més, podem fer-ho en un motlle per a plum cake, en lloc de flameres.

Filet de porc amb salsa de bolets

Un plat molt recomanable per qun tenim convidats i no volem estar massa estona a la cuina. És ideal si de primer fem una mica d'aperitiu o pica-pica, ja que podem preparar-ho tot i en el moment de sopar només s'haurà de servir.





Ingredients (2 persones):
- 1 filet de porc
- 10 llesques de bacó
- 1 ceba petita
- 200 g de bolets (normalment faig servir un barrejat del Mercadona)
- 1 bric petit de crema de llet
- oli d'oliva
- sal i pebre

Preparació:
1. Preescalfem el forn a 180º. Tallem el filet per la meitat, de manera que ens quedin dues racions. El salpebrem per les dues cares i el cobrim amb el bacó, procurant que no quedi cap forat sense cobrir (jo vaig enrotllant el bacó i on acaba una tira, en poso una altra).
2. Posem un rajolí d'oli en una safata per al forn i hi posem els filets de porc. Els posem al forn a 180º fins que el bacó comenci a agafar un color daurat (normalment triga una mitja hora). Aquest és el punt de cocció; si ens agrada més fet, l'hi deixarem un xic més i si ens agrada molt poc fet, menys.
3. Mentrestant, tallem la ceba ben petita (o la passem per la picadora) i la sofregim en una paella amb un xic d'oli. Quan estigui transparent, hi afegim els bolets (si són congelats, no cal descongelar-los).
4. Quan els bolets siguin cuits i no quedi aigua a la paella, hi afegim la crema de llet i un polsim de sal. Deixem coure la salsa fins que espessi.
5. Servim el filet amb la salsa al costat, al damunt o en un bol a part. El podem acompanyar de patates fregides casolanes, arròs blanc llarg, pasta, unes rodelles de patata al forn o a la planxa, amanida, unes patatones al caliu, uns xampinyons a la paella, uns espàrrecs verds a la brasa...

Consells:
- Si preparem el plat amb antelació, és millor que parem la salsa quan encara estigui líquida, ja que si no ens quedarà molt espessa. Quan servim el plat, mentre escalfem el filet, acabem de fer la salsa.
- Si hi ha algú intolerant a la lactosa o a qui no li agradi la crema de llet, es pot canviar aquesta salsa per una altra: barregem el suc de dues taronges amb dues cullerades de sucre i una mica de Maizena, ho posem al foc i ho anem remenant fins que agafi textura de salsa.

dimarts, 25 de juny del 2013

Gotets de gaspatxo de remolatxa i maduixa

Un entrant ben refrescant, ideal per a un aperitiu fred, que de ben segur sorprendrà els nostres convidats, tant pel color com pel gust.
La recepta original és del blog Petit Chef. Jo, com sempre, hi vaig donar el meu toc personal.

Ingredients (6 gotets):
- 125 g de maduixes
- una remolatxa cuita
- mig pebrot verd
- un gra d'all petit sense la part verda
- mitja ceba petita
- una llesca de pa sec en remull
- tres culleradetes d'oli d'oliva
- una culleradeta de vinagre de Xerès
- sal i sal Maldon
- aigua

Preparació:
1. Netegem les maduixes i les tallem. Pelem la remolatxa i la tallem. Pelem la ceba i la tallem. Rentem el pebrot i el tallem.
2. Barregem les maduixes, la remolatxa, la ceba i el pebrot tallats amb el pa remullat i l'all trinxat.
3. Hi afegim l'oli, el vinagre i una mica de sal i ho batem amb la batedora. Ho tastem per si calgués rectificar-ho de sal o d'aigua (dependrà de la textura que vulguem: més cremosa o més "gaspatxera").
4. Si volem que ens quedi un gaspatxo més fi, el colem per treure-hi les llavors de les maduixes. El deixem a la nevera fins a l'hora de servir-lo.
5. Posem el gaspatxo en gotets i el decorem amb unes gotetes d'oli d'oliva i uns granets de sal Maldon (jo hi vaig posar sal rosa d'Himàlaia). També hi podem posar un trosset de maduixa i una fulla de menta.

Suggerència de presentació. Foto extreta del blog Petit Chef.

diumenge, 16 de juny del 2013

Pizza peperoni a la catalana

Com que no trobo peperoni de veritat, faig aquesta adaptació, que ens agrada molt:

 
Ingredients (1 pizza):
- 1 base de pizza fresca
- 1/2 pot de tomàquet fregit petit (a l'Esclat en compro unes llaunes que tenen la mida ideal per fer dues pizzes)
- orenga
- 100-150 g de salami ample
- 1 paquet de mozzarella ratllada
- olives negres
 
Preparació:
1. Preescalfem el forn a 210º. Mentrestant estenem la base de pizza al damunt d'un motlle per fer pizza, si en tenim; si no, l'estenem damunt una base de silicona o en una safata amb paper de forn.
2. Cobrim la base amb tomàquet fregit i hi empolsem orenga. Hi repartim les rodelles de salami pel damunt.
3. Ho cobrim amb mozzarella al nostre gust. Hi tornem a tirar una mica d'orenga i unes quantes olives.
4. Posem la pizza al forn, només per sota, 4 o 5 minuts. Un cop passada aquesta estona, canviem el forn a dalt i a baix i hi deixem la pizza fins que comenci a agafar un color daurat (uns 10 minuts).

dijous, 13 de juny del 2013

Patates primavera

Ara que per fi ha arribat la calor, vénen molt de gust unes patates primavera. Es poden menjar com a plat únic o acompanyant una carn.

 
Ingredients (4 unitats):
- 4 patates mitjanes
- mitja llauna de blat de moro
- 4 llesques de pernil dolç
- 4 barretes de surimi
- 1 llauna de tonyina
- 16 olives sense pinyol
- 2 ous
- maionesa
 
Preparació:
1. Rentem les patates i les punxem amb una forquilla. Les coem al micrones, a máxima potencia, 3 o 4 minuts per banda. (Estaran cuites quan les punxem amb una forquilla i notem la patata força tova, a diferencia de quan la punxem abans de coure.) Mentrestant, bullim 8 minuts els ous i, quan estiguin cuits, els deixem en aigua freda.
2. Mantenint les patates del llarg, els traiem la part de sobre (com si fos un barret o una tapa) i les buidem amb una cullereta de postres. Hem de procurar de deixar una mica de gruix de patata perquè es mantingui la forma de patata.
3. Tallem l'interior de la patata a dauets petits i els barregem amb la resta d'ingredients: la tonyina escorreguda, els ous tallats petits, el pernil dolç tallat a tiretes, les olives talladles a rodelles i les barretes de surimi descongelades i talladles a rodelles..
4. Hi afegim la maionesa al gust. Hem de procurar que ens serveixi només per lligar el farcit, i que aquest no agafi massa gust de maionesa.
5. Farcim les patates amb la barreja i les decorem amb unes rodelles d'oliva o unes tires de pebrot escalivat.
 6. Deixem les patates com a mínim mitja hora a la nevera perquè agafin una mica de frescor.

dilluns, 10 de juny del 2013

Mini àlbum costa de Malta

Ja fa uns mesos vaig fer aquest preciós mini àlbum amb en Quim Díaz:

 
 
 



dimecres, 5 de juny del 2013

Sardines amb "suquillo"

Tot un clàssic del Divendres de Cendra que em permeto fer de tant en tant:

Ingredients (2 persones):
- 20-25 sardines
- 3 alls
- julivert
- 100 ml d'oli
- 50 ml de vinagre
- sal

Preparació:
1. Passem les sardines per sota l'aixeta i els traiem les escates. Les reservem en una escorredora.
2. Aixafem bé els alls al marter. Hi afegim unes fulles de julivert, l'oli i el vinagre.
3. Escalfem la planxa i, un cop ben calenta, hi repartim les sardines. Quan estiguin cuites per una banda, les girem i les coem per l'altra banda.
4. Posem les sardines en una safata i hi aboquem el "suquillo" que hem preparat. Les podem acompanyar d'una amanida verda.

dimarts, 4 de juny del 2013

Patates braves

Una molt bona tapa per quan volem fer un pica-pica són les patates braves. A diferència del que tenim per costum veure als bars, la recepta originària sembla que és sense maionesa (de fet, a Madrid, a molts bars les serveixen amb una salsa com aquesta). Vaig trobar una recepta al blog Directo al Paladar. La vaig adaptar i la vaig tastar... braves braves!

Ingredients (per a 2 racions):
- 2 patates grosses
- 300 g de tomàquet triturat de llauna
- 2 alls
- 1 cullerada de pebre vermell dolç (jo el vaig posar picant, i en vaig posar menys)
- pebrot de Cayena i/o tabasco al gust
- pebre negre mòlt
- vinagre de Xerès
- oli d'oliva

Preparació:
1. Posem un rajolí d'oli en una paella i hi afegim els alls tallats ben petits. Quan sentim olor d'all, hi afegim el tomàquet triturat, el pebre vermell, el pebrotet de Cayena i/o el tabasco, el pebre negre mòlt i un raig de vinagre.
2. Ho barregem tot bé i ho deixem a foc suau fins que la salsa tingui una textura consistent.
3. Mentrestant, pelem les patates i les fregim en oli abundant a foc suau-mitjà al principi i alt al final, perquè quedin ben daurades.
4. Retirem les patates i les escorrem bé. Les posem en un plat i hi aboquem la salsa brava pel damunt.

No cal dir que les podem acompanyar d'una bona cervesa ben fresqueta.

 

diumenge, 2 de juny del 2013

"Montaditos" variats

A casa ens encanten les motos i les solem veure tot menjant alguna cosa per picar. Una bona idea, ràpida i senzilla i que serveix per fer "neteja" de nevera, són uns "montaditos":

Ingredients (16 "montaditos"):
- 4 llesques de pa de motlle o 16 llesques de pa de barra
- melmelada de tomàquet o de bloody mary
- miniformatgets Burgos
- 2 frankfurts
- 3 palets de cranc o surimi
- maionesa
- sobrassada
- mel
- formatge ratllat
- tonyina
- orenga
- tomàquets de penjar
- per decorar: olives farcides, olives negres, anxoves, pebrot escalivat, gambetes pelades, pinya en almívar, tàperes, quètxup, mostassa...

Preparació:
1. Tallem les llesques de pa de motlle en quatre, de manera que ens quedin quatre trossos de pa quadrats.
2. Per als "montaditos" de tonyina: suquem el pa amb tomàquet, hi posem tonyina i l'empolsem amb orenga. podem decorar-los amb un trosset d'anxova o una oliva negra.
3. Per als "montaditos" de surimi: tallem els bastonets de surimi a rodelles i les aixafem bé amb una forquilla. Hi afegim una cullerada de maionesa i ho barregem bé. Posem la barreja al damunt del pa. Podem decorar-los amb un trosset de pebrot escalivat, un trosset de pinya o una gamba pelada.
4. Per als "montaditos" de sobrassada: untem el pa amb sobrassada. Hi posem una miqueta de mel al damunt i ho cobrim de formatge ratllat. Ho gratinem al forn, a 220º, 2 o 3 minuts. Els podem decorar amb rodelles d'oliva o unes tàperes.
5. Per als "montaditos" de frankfurt: tallem els frankfurts per la meitat i els fregim en una paella amb molt poc oli. Posem dues meitats de frankfurt a cada trosset de pa i decorem amb quètxup i mostassa.
6. Per als "montaditos" de melmelada de tomàquet: untem el pa amb melmelada de tomàquet o de bloody mary i hi posem un formatget de Burgos al damunt.

A Les Eroles fan unes melmelades delicioses que ens poden anar estupendament per preparar "montaditos" senzilla: de mojito (amb formatge brie), de bolets (amb una mini hamburguesa), d'albergínia (amb pebrot escalivat i anxoves), de tomàquet (amb anxoves), de carbassa (amb porro sofregit)...

Podem fer-ne de moltes altres coses: pernil dolç i formatge gratinat, mini hamburguesa amb ou de guatlla, escalivada amb anxoves, formatge Philadelphia i salmó fumat, de guacamole i salmó fumat, de formatge blau i nous, d'espàrrecs blancs enrotllats amb pernil i maionesa... Tot és provar i aprofitar el que tenim a la nevera!

dissabte, 1 de juny del 2013

Copa de maduixes i iogurt

Unes postres molt faciletes, bones, sanes i "resultones":
 
 
 
Ingredients (2 persones):
- 1 iogurt gros de maduixa
- 15-20 maduixes
- 1 cullerada de sucre
- 1/2 cullerada de vinagre
- unes fulles de menta, uns gerds, unes nous, cereals, caramel líquid... per decorar
 
Preparació:
1. Rentem les maduixes i els traiem la part verda. Les tallem a quarts i les deixem en un bol.
2. Hi afegim el sucre i el vinagre, i les deixem macerar uns 10 minuts.
3. Agafem unes copes ben boniques. (Podem decorar-ne la vora amb granadina i sucre.) Hi aboquem iogurt de maduixa fins a la meitat, més o menys.
4. Hi posem les maduixes al damunt. Ho podem servir així i ho podem decorar al nostre gust.