Pàgines

dimecres, 21 d’agost del 2013

Crema de carbassó

Amb aquesta calor, vénen de gust cremes i sopes fredes. Aquesta és molt fàcil de fer.

Ingredients (2 racions):
- 2 carbassons
- 1 patata petita
- 1 formatget tipus "quesito"
- sal

Preparació:
1. Rentem bé el carbassó i el tallem a rodelles o daus. Si volem que la crema ens quedi més blanca que verda, abans de tallar els carbassons els hem de pelar. Jo de vegades en pelo només un perquè m'agrada que tingui un toc "vegetal".
2. Posem una olla al foc amb aigua. Quan bulli hi afegim el carbassó, la patata pelada i un xic de sal. Ho deixem coure fins que sigui cuit (podem punxar-ho amb un ganivet i comprovar que és ben tou).
3. Amb una escumadora, retirem el carbassó i la patata i els posem en un recipient que puguem utilitzar amb la batedora. Hi afegim el formatget una mica del suc de cocció. Ho batem bé amb la batedora. Hi anem incorporant suc de cocció fins que aconseguim la textura que vulguem.
4. Deixem refredar la crema a temperatura ambient. Quan sigui freda, la posem a la nevera 1 hora. També es pot menjar tèbia.

Consell:
Podem tenir la crema un parell de dies a la nevera, però si veiem que no la gastarem, és millor que la congelem, ja que com que porta llet, se'ns farà agra.

dilluns, 19 d’agost del 2013

Calamars a la romana

Tant si volem fer calamars per menjar-los acompanyats d'una amanida, per a un aperitiu o per fer un "bocata de calamares", si els fem nosaltres, sempre ens quedaran més bons:

 
Ingredients (1 tapa):
- 300 g d'anella de calamar fresca
- 1 ou XL
- farina
- sal
- 1 cullerada de llevat
- llimona (per decorar o per tirar pel damunt de calamar)
- oli de gira-sol
 
Preparació:
1. Salem lleugerament les anelles de calamar. Posem farina en un plat i preparem un altre plat amb paper absorvent.
2. Batem l'ou i hi afegim el llevat. Ho remenem i tornem a batre bé perquè no quedin grumolls. Posem una paella amb oli al foc.
3. Pasem les anelles per la farina i per l'ou, i les posem a la paella. És millor que les anem tirant a poc a poc perquè no se'ns enganxin entre si.
4. Coem les anelles a foc mitjà-alt fins que comencin a agafar color. Les retirem i les deixem damunt el paper absorvent per eliminar l'excés d'oli.

dimecres, 14 d’agost del 2013

Gaspatxo de meló

Seguint amb les receptes de gaspatxo, aquesta és una altra versió. És un plat ideal per fer amb productes que solem tenir a la nevera a l'estiu quan fem sopars una mica pesats, com barbacoes.

Ingredients (4 gots):
- 1/2 meló de pell de gripau
- 1 tomàquet de ramell sense pell (jo en vaig fer servir mig perquè els que tenia a la nevera eren molt grossos)
- 1/2 pebrot verd
- 1/2 ceba petita
- oli, sal i vinagre al gust
- aigua (optatiu)

Preparació:
1. Traiem les llavors del meló i el tallem a daus. Pelem la ceba i el tomàquet. Rentem el pebrot.
2. Posem tots els ingredients en un bol i els triturem amb el minipímer. Hi afagim oli, sal i vinagre al nostre gust i ho tornem a batre.
3. Deixem el gaspatxo a la nevera fins al moment de servir-lo.

Idees:
Si fem un aperitiu, podem servir aquest gaspatxo en gotets petits. És una bona manera que tothom el tasti i a qui li agradi repeteixi.
El podem decorar amb uns cruixents de pernil, un trosset de pell de meló, un trianglet de llima, un rajolí d'oli...

dilluns, 12 d’agost del 2013

Bombes de patata

Una forma diferent de fer el pastís de tonyina. La recepta és del blog El que no mata engreixa.

Ingredients (2 persones):
- 2 o 3 patates mitjanes
- oli d'oliva
- sal i pebre
Per al farcit:
- 2 ous mida M
- 1/2 pebrot vermell escalivat o en conserva
- 10 olives farcides
- 1 llauna de tonyina
Per a la maionesa:
- 1 ou
- 1 gra d'all
- 1 rajolinet de vinagre
- oli de gira-sol
- sal

Preparació:
1. Bullim les patates amb pela en aigua amb sal durant uns 30 minuts (les punxem amb un  escuradents per assegurar-nos que són cuites). Les deixem refredar una mica a l'aigua de cocció i les pelem.
2. Mentrestant, bullim els ous per al farcit: quan bulli l'aigua els deixem coure 8 minuts, els retirem del foc i els deixem en aigua freda (així es pelen millor).
3. Preparem la maionesa: al vas de la batedora hi afegim l'ou, el gra d'all tallat, unes gotes de vinagre, sal i un raig d'oli. Comencem a batre-ho sense moure la batedora, fins que la maionesa comenci a quallar. Llavors movem la batedora de dalt a baix i hi afegim oli de mica en mica fins que aconseguim la quantitat de maionesa que vulguem.
4. Pelem les patates, les posem en un bol i les aixafem amb una forquilla. Les salpebrem i hi afegim oli d'oliva. Ho nem barrejant i aixxafant fins que ens quedi un puré suau i sense gromolls.
5. Preparem el farcit: tallem ben petits el pebrot (en reservem unes tires per decorar), els ous (en reservem un rovell o unes rodelles) per decorar i les olives (en reservem alguna per decorar). Ho barregem en un bol amb la tonyina escorreguda. Podem afegir-hi una mica de maionesa, però només si ho menjarem de seguida.
6. Tallem 4 quadrats de paper film de 30 x 30 cm. Al centre de cada quadrat posem un parell de cullerades de puré i les escampem mb ajuda d'una cullera (hem de procurar que ens quedi una rodona de mig dit de gruix).
7. Posem una cullerada de farcit al centre de cada rodona i, amb ajuda del paper film, la tanquem de manera que ens quedi una pilota. Hem de procurar estrènyer bé el paper de film perquè ens quedin ben compactes. Les deixem reposar bé a la nevera perquè estiguin fresquetes i perquè seran de més bon manipular.
8. Obrim el paper film amb compte i posem les bombes en un plat o una safata. Les decorem amb les tires de pebrot, les rodelles d'oliva i el rovell bullit tallat petit o ratllat. Decorem el plat amb una mica de maionesa.
















(Suggerència de presentació de El que no Mata Engreixa)



 
 

divendres, 9 d’agost del 2013

Súper americà d'hamburguesa

De tant en tant no fa mal menjar una mica de menjar ràpid, però si el fem nosaltres, ens assegurem de què mengem.
Aquí ve una recepta d'un súper americà! Evidentment, amb un sol entrepà ja sopem.
Ingredients (2 persones):
- 2 hamburgueses
- 2 ous
- 2 frankfurts
- 4 llesques de bacó
- 2 llesques de formatge
- 1 tomàquet verd mitjà
- 4 fulles d'enciam
- 6 llesques de pa de motlle
- maionesa, quètxup i mostassa
- oli de gira-sol o d'oliva

Preparació:
1. Agafem dues llesques de pa de motlle i en posem una a cada plat. Les cobrim de maionesa, enciam tallat a juliana i rodelles de tomàquet.
2. Mentrestant, coem les hamburgueses a la planxa. Quan gairebé estiguin, els posem una llesca de formatge al damunt i posem a coure els frankfurts tallats per la meitat del llarg i les llesques de bacó.
3. Posem l'hamburguesa amb formatge al damunt de les rodelles de tomàquet i hi tirem quètxup i mostassa al nostre gust. Ho cobrim amb una llesca de pa.
4. Fem els ous ferrats al nostre gust (a mi m'agrada que no estiguin massa cuits, ja que així es barregen amb la resta d'ingredients). Si volem, hi tirem un xic de sal al damunt.
5. Posem el frankfurt, el bacó i l'ou a sobre del pa. Ho cobrim, si volem, amb quètxup i mostassa, i ho acabem amb les llesques de pa que queden. Si volem, en el moment de servir ho podem acompanyar de quatre patates xips.

dijous, 8 d’agost del 2013

Truita d'espinacs i surimi

Una bona manera de menjar espinacs, si no ens agraden gaire, és menjar-los en truita.
 

Ingredients (2 persones):
- 1 bossa d'espinacs del Mercadona (no és per fer publicitat, però no sé la quantitat que n'hi ha)
- 3 barretes de surimi grosses (com les de La Sirena) o 6 de petites
- 3 ous
- 1 raig d'oli d'oliva
- sal

Preparació:
1. Si no tenim les barretes de surimi descongelades, les descongelem al microones o en un cassó amb molt poca aigua. No cal que les descongelem del tot, les acabarem de descongelar al foc.
2. Posem una paella al foc amb un rajolí d'oli i hi afegim els espinacs. Els deixem coure a foc mitjà-alt fins que consumeixin l'aigua que deixin anar.
3. Tallem les barretes de surimi a rodelles d'uns 3-4 mm (jo les tallo de biaix perquè m'agrada més). Les barregem amb els espinacs, al foc.
4. Batem, en un plat fondo, els ous amb una mica de sal i hi afegim els espinacs i les barretes de surimi. Ho barregem bé i comprovem que no ens falta ni ens sobra ou.
5. Aboquem la barreja a la paella que tenim, ben calenta i amb un xic d'oli, i abaixem el foc. Ho deixem coure per una banda i després per l'altra, fins que la truita estigui al nostre gust de cocció. La podem acompanyar d'una amanida i/o unes llesques de pa amb tomàquet.

dijous, 1 d’agost del 2013

Broquetes amb patates campestres

Un plat relativament ràpid de fer i molt sa:
 

 
Ingredients (2 persones):
- 300 g de carn de pollastre o porc adobada
- 1 pebrot verd
- 1 pebrot vermell
- 1 carbassó
- 6 o 8 tomàquets cirerol
- 4 patates mitjanes
- herbes i espècies (curri, pebre vermell, herbes de provença, orenga...)
- oli i sal

Preparació:
1. Pelem les patates i les tallem en forma de grill de taronja (ho aconseguirem tallant-les per la meitat, per la meitat, per la meitat). Les passem per aigua i les aboquem en una safata de forn coberta amb un raig d'oli. Hi aboquem per sobre un polsim de sal i herbes i espècies al nostre gust.
2. Posem les patates al forn, a 180º, uns 20 minuts. Sabrem que están quan les punxem amb una broqueta o un ganivet i estiguin toves.
3. Mentrestant, rentem bé les verdures. Tallem el pebrot a quadrats d'uns 3 cm2 i el carbassó a quarts.
4. Muntem les broquetes: carbassó, pollastre, pebrot verd, pollastre, tomàquet cirerol, pollastre, pebrot vermell, pollastre.
5. Coem les broquetes a la planxa, a foc mitjà,fins que la carn i les verdures siguin cuites. Les acompanyem amb les patates.

Idees:
  • Podem fer servir les verdures que ens agradin o tinguem a casa (ceba, albergínia, pastanaga, espàrrec...)
  • Podem adaptar les broquetes per a vegetarians (només verdures) o per a persones que no mengin verdures (només carn).