Pàgines

diumenge, 31 de març del 2013

Mousse d'escalivada



Ingredients:
- 2 pebrots grossos
- 2 albergínies
- 1 ceba
- 200 ml de crema de llet (1 bric petit)
- 125 ml de llet
- 5 ous
- pebre blanc, nou moscada i sal
- mantega

Preparació:
1. Posem els pebrots, les albergínies i la ceba en una safata al forn a 180º, i els escalivem. Quan estan, els deixem refredar i els pelem. (Es pot fer unes hores abans o fins i tot el dia abans.)
2. Preescalfem el forn a 180º. Agafem els pebrots, les albergínies i la ceba escalivats i els barregem amb la meitat de crema de llet. Ho triturem amb la batedora o minipímer.
3. En un altre bol, barregem els ous poc batuts, la resta de crema de llet, els 125 ml de llet bullint, sal, pebre i nou moscada, i ho remenem bé. Ho afegim a la barreja anterior i ho tornem a barrejar tot amb la batedora.
4. Untem un motlle de "cake" amb mantega, hi aboquem tota la barreja i el posem en una safata prou fonda i grossa que omplim amb aigua. Ho posem al forn i ho deixem coure al bany maria una hora aproximadament (per saber si està, el podem punxar amb un escuradents: ha de sortir net).
5. Quan la mousse està feta, la deixem refredar. És millor fer-la d'un dia per l'altre i deixar-la a la nevera, sense desemmotllar-la.
6. Podem acompanyar-la amb un oli d'olives negres o un oli d'anxoves. Per fer-los, el procediment és el mateix: barregem olives negres sense pinyol o anxoves amb oli d'oliva amb morter o el minipímer fins que quedi una barreja homogènia. (A mi m'agrada més com queda amb el minipímer.)

dissabte, 30 de març del 2013

Fideuada de sípia i gambes

 

Ingredients (per a dues persones):
- mitja sípia grossa
- 4-5 gambes
- 4-5 escamarlans
- 1 ceba de Figueres
- 3 cullerades de tomàquet triturat
- 3 o 4 tires de pebrot vermell (optatiu, jo n'hi poso si en tinc)
- gambetes pelades
- 200 g de fideus del número 1
- fumet de peix i/o marisc (he fet servir el del Dia)
- 2 alls pelats
- oli d'oliva
- sal i sucre


Preparació:
1. Piquem la ceba ben petita amb el robot o la ratllem, i la reservem. Tallem la sípia a daus i també la reservem. Mentrestant, posem el brou de peix en un cassó a foc lent per tenir-lo a punt.
2. Posem una cassola amb oli d'oliva al foc. Hi afegim els alls sencers i els enrossim. Quan són rossos els traiem i hi afegim els escamarlans i les gambes; els coem mig minut per banda i banda, i els retirem. En el mateix oli afegim la sípia i la coem uns minuts. També la retirem. Fem el mateix amb les tires de pebrot i amb les gambetes pelades.
3. En l'oli on hem cuit les gambes, els escamarlans i la sípia, hi afegim la ceba i la coem a foc ben lent fins que sigui ben daurada. Hi afegim tres cullerades de tomàquet triturat, un polsim de sal i un polsim de sucre, i ho coem bé. Quan estigui el sofregit, el traiem de la cassola i el reservem.
4. A la cassola on ho hem cuit tot, hi aboquem els fideus i els deixem enrossir bé (que quedin marronets). Quan estiguin, hi afegim el sofregit i ho barregem bé. Hi incorporem el pebrot, la sípia, les gambetes i 3 o 4 cullerots de brou. Ho deixem coure a foc mig uns 15 minuts. Si es consumeix el brou, n'hi anem afegint de mica en mica. Quan falti poc, hi afegim les gambes i els escamarlans.
5. Si volem, podem fer un allioli suau.

divendres, 29 de març del 2013

Regal de bateig per a la Paula

El juny passat uns amics van batejar la seva filla i els vaig voler fer un regal especial i únic:

 
(Gràcies, Gemma, per l'ajuda!)

dijous, 28 de març del 2013

Lluç amb salsa d'escopinyes



Ingredients (per a 2 persones):
- 4 rodelles de lluç (o rap, o congre...)
- 6 espàrrecs verds
- 1 ceba petita
- 1 llauna d'escopinyes
- vi blanc
- farina
- 1 ou
- oli i sal

Preparació:
1. Posem l'ou en un pot amb aigua i el posem al foc. Quan bulli, el deixem 6-7 minuts. El podem deixar una estona en aigua freda, però l'haurem de pelar i ratllar o tallar ben petit.
2. Tallem la ceba ben petita (o la piquem amb el robot). Posem un raig d'oli en una cassola i hi afegim la ceba. Mentrestant, tallem les puntes dels espàrrecs i les reservem, i tallem la resta dels espàrrecs a rodelles de 0,5 cm aproximadament i les afegim a la ceba. Ho coem a foc lent.
3. Quan la ceba estigui rosseta, hi afegim les escopinyes, amb el suc, i mig gotet de vi blanc. Ho remenem una mica i hi afegim les rodelles de lluç salades i passades per farina.
4. Ho deixem coure a foc lent uns 10 minuts. Si cal, ho rectifiquem de sal o hi afegim vi blanc.
5. Ja podem muntar el plat: posem dues rodelles de peix per a cada comensal, una mica de salsa amb espàrrecs i escopinyes, i hi posem ou ratllat per sobre.

(Aquesta recepta la va fer l'Eva Arguiñano al programa Hoy cocinas tú.)

dimecres, 27 de març del 2013

Cupcakes de xocolata amb "ganache" de xocolata

Aquesta recepta és creació de la Claudia de Sweet Art Siempre Hay Sitio Para el Postre (he de dir que jo hi he fet alguna petita modificació). És deliciosa i molt recomanable per als amants de la xocolata.

Ingredients per als cupcakes de xocolata:
- 300 g de sucre
- 200 g de farina tamisada
- 58 g de cacau pur (faig servir el de la marca Valor)
- 1 culleradeta de llevat
- 1/2 culleradeta de bicarbonat de sodi (aquí no ens hem de passar, que si no la massa amarga)
- 120 ml d'oli (jo barrejo oliva i gira-sol perquè, a casa, el que fem servir d'oliva és fort)
- 2 ous mida L a temperatura ambient
- 240 ml de llet a temperatura ambient
- 2 cullerades d'aigua bullint

Ingredients per al "ganache":
- 400 g de xocolata de cobertura (amb la del DIA em va quedar boníssim)
- 400 ml de nata per muntar
- 1 cullerada de mantega (opcional)

Preparació dels cupcakes:
1. Preesclafem el forn a 180 º i deixem a mà les càpsules. Mentrestant, posem tots els ingredients secs (farina, sucre, llevat, bicarbonat i cacau) en un bol. La Claudia recomana tamisar-ho tot excepte el sucre, però jo només tamiso la farina amb el llevat.
2. Ho barregem fins que el color de tots aquests ingredients és homogeni: és el moment d'incorporar-hi els dos ous.
3. Ho barregem tot i hi afegim la llet. Ho tornem a barrejar i hi incorporem l'oli.
4. Finalment hi afegim les dues cullerades d'aigua bullint i ho remenem bé. Cal fer sempre moviments envolvents i suaus, de baix cap a dalt.
5. Agafem una safata metàl·lica per a cupcakes o magdalenes i hi distribuïm les càpsules. Les omplim 3/4 parts amb la massa. Com que pot ser que ens quedi una massa una mica líquida, ens podem ajudar amb una gerra o un cullerot petit.
6. Deixem els cupcakes uns 20 minuts al forn o fins que quan els punxem amb un escuradents, surti sec.
7. Traiem els cupcakes del forn i els deixem refredar 5 minuts al motlle. Després els traiem i els deixem damunt una reixeta de refredar (a Casa en solen vendre.) Si no els hem de menjar el mateix dia, és recomanable banyar-los amb un almívar, que la humitat que tenen els cupcakes surti a fora i, per tant, ens durin més temps.

Preparació del "ganache":
1. Trossegem la xocolata i la posem en un bol amb la mantega.
2. Posem la nata en un pot i la posem al foc, a foc alt. Estem ben pendents i quan arrenca el bull l'apartem del foc.
3. Aboquem a poc a poc la nata al bol de la xocolata i anem remenant perquè es desfaci. Trigarem uns minuts, ja que hem de procurar que no quedi cap trosset sense desfer.
4. Tapem el bol amb film transparent i el deixem unes hores a la nevera. (En el meu cas, amb 3-4 h és més que suficient.) Ja podem decorar els cupcakes amb aquest "ganache".

dimarts, 26 de març del 2013

Mini napolitanes salades


Ingredients (per a unes 20-25 peces):
- 1 paquet de pasta de full congelada (la de la marca DIA va molt bé perquè és rectangular)
- pernil dolç tallat no gaire prim
- formatge tallat a llesques o tipus Tranchete
- sobrassada
- frankfurts
- farina
- per decorar: orenga, llavors de sèsam, llavors de rosella, formatge ratllat...

Preparació:
1. Agafem la pasta de full i l'estirem amb un corró fins que quedi amb un gruix d'uns 2-3 mm. Abans de treballar-la, hem de cobrir-la amb un xic de farina, igual que la superfície on treballem; si no, s'enganxarà.
2. Preescalfem el forn a 180 º. Mentrestant, tallem tires llargues d'uns 3-4 cm d'ample de pasta de full.
3. Per fer les mini napolitanes de pernil i formatge, tallem el pernil dolç i el formatge en forma de quadrat o rectangle i els enrotllem un dins l'altre. Posem aquest rotlle a sobre d'un extrem d'una tira de pasta de full i l'emboliquem fins a donar una volta sencera. Tallem la pasta de full que sobra. Per sobre hi posem un xic de formatge ratllat. Seguim el mateix procés tantes vegades com vulguem.
4. Per fer les mini napolitanes de formatge, seguim el pas 3, sense afegir-hi el pernil dolç. Per sobre hi empolsem llavors de rosella. Seguim el mateix procés tantes vegades com vulguem.
5. Per fer les mini napolitanes de sobrassada, agafem una mica de sobrassada i la posem en un extrem d'una tira de pasta de full i l'enrotllem fins a fer una volta sencera. Tallem la pasta de full que sobra. Pel damunt hi empolsem orenga. Seguim el mateix procés tantes vegades com vulguem.
6. Per fer les mini napolitanes de frankfurt, tallem el frankfurt per la meitat i l'emboliquem amb pasta de full. Tallem la pasta de full que sobra. Per sobre hi empolsem llavors de sèsam. Seguim el mateix procés tantes vegades com vulguem.
7. Important: Procurem tancar bé els laterals per tal que no se'ns buidin les napolitanes.
8. Posem les napolitanes en una safata per anar al forn (jo les poso a sobre una làmina de tefló; a Lidl o a l'Aldi en solen vendre i van molt bé). Les enfornem uns 15-20 minuts a 180º.

dilluns, 25 de març del 2013

MA Bèlgica

Fa uns mesos vaig fer aquesta passada de miniàlbum amb l'Adrià Moral a l'Imagina't. M'agrada molt perquè, a diferència de molts altres MA que he fet, en aquest hi caben un munt de fotos. He de confessar que vam estar quatre hores només per muntar l'estructura, però el resultat m'encanta:



 

diumenge, 24 de març del 2013

Pollastre amb allada

Aquest plat el vaig aprendre gràcies a la meva mare, que el va aprendre de la meva iaia. He de dir que és un dels preferits del meu home i que és força fàcil de fer. Normalment faig un pollastre per cada 2 o 3 persones perquè m'agrada fer-ne de més i congelar-ne un tupper.

Ingredients (per a 2 persones):
- 1 pollastre tallat (de cada quart ens en poden fer 3 o 4 talls)
- 7 o 8 grans d'all (o els que vulguem, depenent del gust d'all que hi vulguem donar)
- mig got de vi blanc
- oli d'oliva
- sal

Preparació:
1. Posem un bon raig d'oli d'oliva en una cassola i la posem al foc.
2. Salem el pollastre i el daurem a la paella a foc fort. (No cal que quedi cuit, només que quedi ben ros.)
3. Apartem el pollastre i el reservem. Com que l'oli queda molt calent, apartem la cassola del foc perquè en baixi la temperatura; si no, l'all se'ns cremaria i el plat amargaria. Mentrestant, tallem els grans d'all ben petits.
4. Tornem a posar la cassola amb l'oli de fregir el pollastre al foc, a foc mig, i hi incorporem l'all trinxat. El remenem bé, fins que comenci a enrossir i sentim flaire d'all a la cuina: és el moment d'afegir-hi el pollastre i un bon raig de vi blanc.
5. Tapem la cassola i deixem coure el pollastre a foc ben baix fins que ens quedi ben tendre i l'oli hagi espessit.
6. El podem acompanyar amb una amanida, verdura, pasta o arròs, puré de patata...

MA Memories

Fa un parell d'anys vaig descobrir l'scrap i em va encantar. Aquest va ser el primer treball que vaig fer, en un taller amb la Lourdes d'Entre Papers a l'Imagina't. La veritat és que va ser treball de "xinos", però el resultat és preciós.